Pyłkomania

W PASIECE POD KOGUTEM rozpoczął się okres pozyskiwania pyłu kwiatowego. Pyłek kwiatowy ma postać delikatnego, mączastego proszku, który przez pszczoły „zbieraczki” poddawany jest naturalnemu procesowi granulowania. Zebrany z kwiatów pyłek sklejony w grudki, przenoszony jest do ula w specjalnych „koszyczkach”, umiejscowionych na goleni trzeciej pary pszczelich odnóży.

Pyłek kwiatowy jest bez wątpienia najwartościowszym, odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka i aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karetonoidy, witaminy i sole mineralne. Białko pyłku kwiatowego obfituje w aminokwasy egzogenne i endogenne. Pyłek kwiatowy jest także wielkim rezerwuarem witamin: B1, B2, B3, B6, B12, PP, kwasu foliowego, a także prowitamin A, witaminy C, E, kwercetyny oraz tzw. przeciwutleniaczy.

Do sprzedaży pyłek trafia po odebraniu go od pszczół za pomocą specjalnych poławiaczy, wysuszeniu, przewianiu a w końcowym etapie przemrożeniu.

Warto o nim pamiętać w codziennej diecie. Polecamy!!!